Koľko hejtu je na slovenskom Facebooku?

Podľa prieskumu spoločnosti Go4insight 77 % ľudí na Slovensku využíva Facebook. Používatelia stále častejšie hlásia nárast hejtu, teda nenávistných prejavov, v online diskusiách. Iniciatíva #bezhejtu sa preto s pomocou AI nástroja TrollWall pozrela na to, koľko nenávisti človek nájde pri surfovaní po slovenskom Facebooku.

Prečo je hejt na internete problém?

Skutočný obraz je iný – Komentujú najviac tí, ktorými lomcujú emócie, často sú nahnevaní, preto je najviac komentárov negatívnych. Väčšinový názor spoločnosti je však iný. 

Polarizácia – Slovensko zažíva nevídanú polarizáciu, ktorá podnecuje nenávistné prejavy a prispieva k toxickému online prostrediu. 

Digitálny priestor, v ktorom sa cítime (ne)bezpečne – Bezpečný a inkluzívny online priestor kultivuje diskusiu a zmierňuje negatívne spoločenské nálady.

Posun spoločenskej normy – Množstvo času a interakcií, ktoré máme v online priestore, nás chtiac-nechtiac ovplyvňujú v tom, čo považujeme za normálne a akceptovateľné aj v reálnom svete.


Zber dát prebiehal od 1. do 15. apríla 2023


Kde je najviac hejtu?

Najvyšší počet hejt komentárov, v absolútnych číslach, majú na Facebooku stránky médií.

Najvyšší podiel hejterských komentárov je na stránkach s dezinformačným obsahom a na stránkach, ktoré reagujú na politickú situáciu,  profiloch politikov a politických strán.


Kedy sa najviac hejtuje?

Najviac komentárov, a to aj tých nenávistných, pribúda počas pracovného času. V noci sa komentuje zásadne menej. Podiel hejtu je však najvyšší. Medzi 1. a 4. hodinou ráno podiel narastá zo 16 % na 20 %.


Hejt vo vybraných kategóriách

Zo všetkých analyzovaných stránok sme vybrali tie, ktoré spadajú do šiestich vybraných kategórií: médiá, dezinformačné médiá,  šport, firmy, mimovládne a neziskové organizácie, politika a verejné inštitúcie. Na vybrané kategórie sme sa pozreli podrobnejšie.

Výsledky podrobnejšej analýzy si môžete prečítať tu: Analýza